jack andraka

Jack Andraka, 15 ani, SUA

Numele lui este Jack Andraka, elev in SUA, are 15 ani si tocmai a primit un premiu de 75.000 dolari si recunoastere internationala pentru o inventie cu aplicabilitate practica in medicina, ca alternativa pentru diagnosticarea unui tip particular de cancer (pancreatic).

Sursa: Forbes 1, Forbes 2, TED

Fapte :

  • -Testul sau este de 168 ori mai rapid decat cel uzual disponibil in prezent
  • - Este de 26.000 ori mai ieftin!
  • - Are o rata suficent de mare de relevanta (pe la 99%).

Testul e similar celui utilizat in verificarea glicemiei – o banda de hartie, un rezultat instant. Ieftin si accesibil – poate fi utilizat pentru diagnosticul precoce.

Ideea nu este 100% noua, senzori pentru analiza utilizand nanotuburi+anticorpi se dezvolta din 2008 (info) pentru detectarea precoce a cancerului la san (Universitate din SUA);  2009 (info) pentru detectarea precoce a cancerului la prostata (Koreea de Sud).

In ciuda parerii preconcepute in Romania, elevii din SUA au oportunitatea reala sa inoveze si sa aiba un impact real in societate.

Citind cu atentie observam cateva lucruri prin care invatamantul din SUA isi arata superioritatea :

 I like to read a lot of journals and articles about different topics  / Imi place sa citesc ziare si articole despre diferite subiecte..

WOW! adica sunt elevi care chiar le place sa citeasca si au chiar si timp in afara temelor scolare sa citeasca lucruri cu adevarat relevante!

Then when I was reading a paper about them in biology class, the teacher was explaining about antibodies. / Apoi (..) am citit o lucrare despre (nanoparticule) in ora de biologie, iar profesorul explica despre anticorpi

WOW! stai ca pare ca exista un dialog in clasa intre elevi si profesori, adica profesorul asculta o lucrare bazata pe preferintele elevului si aduce informatii adiacente in discutie!

Finally, after 199 rejections, I received one email from Dr Maitra at Johns Hopkins School of Medicine../In sfarsit, dupa 199 de respingeri, am primit un email de la Dr. Maintra..

WOW! sistemul educational reuseste sa ii dea suficienta incredere incat sa trimita 199 de aplicatii ! Sau altfel spus, un copil de 15 ani trimite 200 de solicitari direct catre profesori universitari si se asteapta sa primeasca raspuns; si mai mult, chiar primeste – evaluari, respingeri motivate punctual, respingeri care il ajuta sa avanseze, primeste in final chiar o intalnire cu un profesor care ii ofera un grant in urma unui interviu.

Luckily I was really prepared and even had the cost and catalog numbers of the material I needed.

WOW! adica un copil de 15 ani nu doar ca e obisnuit sa vorbeasca direct cu profesorii (email) ci poate sa isi sustina un proiect, documentat !

Dincolo de evidentele necesitati tehnice/hardware – accesul la un laborator, existenta unui sistem de granturi accesibile prin proiecte, pe mine m-a entuziasmat partea soft: accesul prin email la profesori, increderea confirmata in dialogul dintre profesori si elevi.

Rezultatele potentiale : costuri de 26000 ori mai mici, rezultate de 168 ori mai rapide. In cazul de fata pentru diagnosticul unui tip particular de cancer. Un exemplu prin care se demonstreaza ca educatia are un randament fantastic.

Concluzia mea la citirea articolelor e un mesaj catre profesorii din Romania : va rugam sa puneti la dispozitia elevilor din clasa dumneavoastra conditii similare! Daca nu aveti un email prin care sa comunicati cu elevii va rog eu mult dati-va demisia! Daca nu construiti platforme de comunicare de la elev catre lume in cadrul orei la scoala, dati-va demisia!

Stiu ca e greu sa ignorati Ministerul Educatiei si Invatamantului, dar va rog eu, ignorati manualele, ignorati programa scolara. Nu functioneaza!

Incercati altceva – cautati pe internet si testati in clasa. Gasiti altceva. Ce e in prezent in scoala romaneasca nu e educatie.

Articolul prezent e un raspuns la articolele de mai jos si e un exemplu despre ce e normalitatea in educatie.

Un articol despre scoala romaneasca si victimele ei e aici (zoso.ro) , pornind de la un excelent articol despre cum produce scoala romaneasca tampiti (contributors.ro);